NIEUWS


Kort en krachtig bijgepraat over een actueel thema?

De afgelopen jaren verscheen een reeks blogs van mijn hand. Op deze pagina vind je ze. Het is een mooie verzameling! Laat je verrassen, inspireren of bevestigen.
>>> En: ik zou het erg leuk vinden als je reageert!

 


Steunpakket Interne Leiderschapscommunicatie

Het is tijdens de Corona-crisis duidelijk geworden dat er meer belang gehecht wordt aan interne communicatie. Met name medewerkers informeren, zorgen voor binding met het team, perspectief bieden en motivatie vergroten. Het zijn de onderwerpen die in heel veel organisaties ineens in het brandpunt van de belangstelling staan. In zulke gevallen is niet alleen de Communicatieprofessional aan zet. Nee, het is vooral de eigen teamleider die hieraan invulling moet geven. En dat zal nog wel even zo blijven...

 

Interne leiderschapscommunicatie vraagt in deze tijd om een Steunpakket. En dat is er nu. Bestemd voor HR- en Communicatieprofessionals om de organisatie en met name de teamleiders te ondersteunen. Je vindt het hier. Het omvat drie elementen: een Position Paper over dit onderwerp, één of twee Zoom-sessies om jouw eigen vragen in te brengen en een exemplaar van het boek Maak van de lijn een punt en de handleiding In gesprek over leiderschapscommunicatie. Met een relatief geringe investering krijg je inzicht, ideeën en inspiratie. Meld je snel aan. Impact gegarandeerd!

 


In mei/juni 2021: tweedaagse training Leiderschapscommunicatie voor Vonk Netwerk

Wil je je écht verdiepen in leiderschapscommunicatie, dan kun je deelnemen aan de tweedaagse training Leiderschapscommunicatie. Op 18 mei en 8 juni 2021 organiseert de Vlaamse beroepsvereniging voor interne communicatie Vonk voor de tweede maal deze (tweedaagse)  training, waaraan ook niet-leden kunnen deelnemen. De training (in real-life) vindt plaats in Mechelen telkens van 09.30-16.30 uur. Je bent een senior adviseur, belast met interne communicatie en hebt >5 jaar werkervaring en wilt daadwerkelijk aan de slag met leiderschapscommunicatie, maar bent nog zoekende hoe je dat het beste kunt doen. Je kunt leeswerk verwachten en doet een opdracht in je werkpraktijk. Hier lees je meer informatie en kun je je aanmelden.

 


Basisboek Interne Communicatie: de negende (!) druk is verschenen

Begin 2021 verscheen de negende druk van het Basisboek Interne Communicatie. Sinds 1997 is dit boek hèt standaardwerk in Nederland op het gebied van interne communicatie. Dat mag blijken uit het feit dat het overgrote deel van de HBO Communicatie-opleidingen het boek voorschrijft aan haar studenten. Ook (niet-) vakgenoten die de essentie van het specialisme willen doorgronden vinden er een handzaam overzicht van de belangrijkste aspecten. Deze negende druk, geschreven samen met Conny de Laat en Marius Hogendoorn, beschrijft ook interne communicatie bij het werken-op-afstand. Op deze pagina lees je meer achtergronden over het boek, dat wederom is voorzien van een "tweede, online scherm" met modellen, cases en achtergronddocumenten. Je kunt het daar ook bestellen.


Tweede druk boek én handleiding: 'Maak van de lijn een punt, sterker staan in leiderschapscommunicatie'

Het standaardwerk voor teamleiders over leiderschapscommunicatie is het boek 'Maak van de lijn een punt'. Op deze pagina lees je er meer over.

Je kunt het boek via reguliere sites als BOL.com en Managementboek.nl bestellen en het is ook via deze site te bestellen. Ik geef het uit in eigen beheer. Na betaling van de factuur ontvang je dan een exemplaar van mij (desgewenst gesigneerd...). Het boek verscheen in maart 2020 al in een tweede (ongewijzigde) druk! Tot 1 juli 2021 is de speciale prijs € 20,00 incl BTW excl verzending.

 

Uniek is de speciale handleiding bij het boek getiteld 'In gesprek over leiderschapscommunicatie'. Deze handleiding voor HR- en Communicatieprofessionals is een twee-eenheid bij het boek Maak van de lijn een punt. Het omvat heel praktische tips over je adviserende en ondersteunende rol in leiderschapscommunicatie. De handleiding kost tot 1 juli 2021 slechts € 12,00 excl. verwerkings- en verzendkosten. Hier vind je meer informatie en kun je de Handleiding direct bestellen.

 

 


Download hier de infographic: communiceren als proces van betekenisgeving

Communiceren kun je bezien vanuit verschillende invalshoeken. Ik kies voor het sociaal constructivisme. Een theoretische 'onderlegger' die communicatie ziet als een proces waarin twee of meer mensen in interactie (communicatie) beelden vormen 'hoe het zit' en wat ze daarvan vinden. Het is een complexe theorie. Daarom heb ik deze visie (laten) verbeelden in een infographic bestaande uit vier onderdelen. Je kunt het gehele exemplaar hier downloaden (tip: print of kopieer 'm liever op A3 formaat dan is ie beter leesbaar!).

 

De afzonderlijke onderdelen van de infographic vind je hier als downloadbare bestanden (goed te printen en leesbaar op A4 formaat):

- Deel 1: wat gebeurt er als mensen iets onduidelijks ervaren?

- Deel 2: hoe proberen mensen betekenis te geven aan die onduidelijke situatie?

- Deel 3: wat zijn de kenmerken van de twee typen gesprekken: On Stage en Off Stage?

- Deel 4: hoe kun je stapsgewijs pendelen tussen de Wenselijke en de Werkelijke Wereld?

 

Bijzonder aan deze infographic is dat er nadrukkelijk een koppeling is tussen het proces van communicatie en het in gang zetten van veranderingen. Recente inzichten onderstrepen de waarde van informele netwerken bij het epidemisch verspreiden van verandering: veranderen als een communicatief besmettingsproces! Naast de virale besmeting door informele opinieleiders, speelt de eigen, directe leidinggevende in het veranderproces ook een grote rol. Vandaar dat de infographic de kern vormt van mijn werkzaamheden rond leiderschapscommunicatie.

 


Modellen om te downloaden!

Modellen voor interne communicatie kun je hier downloaden en gebruiken in je plannen en notities.

Allereerst is er de IC Strategietabel, een handige 'praatplaat' voor gesprekken met het management. Tot stand gekomen op basis van o.a. de bekende Trap van Quirke. Je kunt de tabel hier downloaden.

 

In de tweede plaats is er de Schijf van Vijf Plus: het leidend model in leiderschapscommunicatie. Waar het om draait is het werken aan vijf werkwoorden: Bewustworden - Organiseren - Toerusten - Ondersteunen - Delen. Je vindt het model van de Schijf van Vijf Plus hier.

 

Met deze modellen brengen we het IC-specialisme weer een stap verder.

 


Sparren met de expert

Geen behoefte aan een leergang, een workshop, een lezing of een training? Maar wel in gesprek met de 'expert'? Dan is dit misschien een goede vorm. Communicatieteams benaderen mij soms voor een stevig gesprek, informeel met de benen op tafel over lijncommunicatie, interne communicatie en/of verandercommunicatie. Sparren met de expert om daarna geïnspireerd zelf verder te kunnen. Een ochtend of middag maatwerk. Meer dan dat kan altijd nog.
>>> Iets voor jouw communicatieteam? Neem dan contact op.
 

 

 

naar boven