Masterclass Leiderschapscommunicatie thuis en.....in Antwerpen!

Volgens het State of the Sector report van Gallagher staat 'communicatie' in de top 3 prioriteiten van leidinggevenden. Ook de verwachting die zij hebben van communicatie is gestegen. Hoewel deze leidinggevenden een centrale rol hebben bij het informeren en betrekken van medewerkers, loopt het juist bij het vervullen van die communicatieve rol nogal eens spaak. Want bijeenkomsten, zoals een teamoverleg, zijn voor hen nogal eens spannende communicatiemomenten.

In hun praktijk lopen leidinggevenden dan regelmatig aan tegen taaie vragen zoals: 

 • Hoe ‘verkoop’ ik beleid waar ik zelf niet achter sta?
 • Hoe vertaal ik allerlei abstracte begrippen voor en met mijn teamleden?
 • Hoe ga ik om met onrust in mijn team?
 • Hoe organiseer ik de communicatie in mijn team?
 • Hoe kan ik mensen meer medeverantwoordelijk maken?
 • Hoe verzorg ik een presentatie voor een grote groep mensen?

 

Als communicatie-adviseur heb je een rol om hen nadrukkelijk(er) bij deze vragen te helpen door te werken aan leiderschapscommunicatie. Doe je dat niet, dan voelen ze zich in de steek gelaten en, heel belangrijk: staat hun voorbeeldrol voor hun teamleden onder druk. 

Het is zelfs nog erger: als de leiderschapscommunicatie onvoldoende is, missen grote groepen mensen de essentie van veranderingen, loopt de reorganisatie vast, groeit er onvrede en daalt de betrokkenheid en motivatie van teamleiders en medewerkers. Er wordt bovendien geen beroep gedaan op de bijdrage die zij kunnen leveren. Teams functioneren dan niet optimaal, mensen raken gedemotiveerd, kunnen hun ei niet kwijt, voelen zich niet gehoord. 

Zo komen de bedrijfsresultaten onder druk te staan en verslechtert de reputatie. Het is dus zaak leiderschapscommunicatie hoog op de agenda te krijgen en professioneel in te vullen. Maar hoe? 

 

Hoe ga je als communicatieprofessional met het onderwerp Leiderschapscommunicatie aan de slag? Waar begin je? Hoe krijg je het 'op de agenda', hoe krijg je anderen enthousiast hiervoor en wat kun je precies doen om leidinggevenden bij die taaie vragen te helpen?

Samen met de Vlaamse beroepsvereniging vonk organiseer ik een Masterclass om aan deze (en andere) vragen te werken. 

 

De doelstellingen van deze masterclass zijn: 

 • Aandacht krijgen bij leidinggevenden 
 • Leren hoe je leidinggevenden in jouw organisatie heel praktisch kunt ondersteunen in de communicatieve aspecten van hun rol.

Concreet houdt dit in: 

 1. Verkennen hoe (leiderschaps)communicatie eigenlijk echt werkt: met nieuwe inzichten en begrippen, onder andere over de ‘waarde van de wandelgang’
 2. Bewust worden van je eigen rol, verantwoordelijkheid in, en verwachtingen van communicatie: hoe raak je met de communicatieverantwoordelijke of de directie in gesprek om leiderschapscommunicatie hoger op de agenda te krijgen? En hoe krijg je succesvol aandacht bij managers en teamleiders? Hoe ga je om met weerstand?
 3. Wat kun jij bieden in leiderschapscommunicatie? Wat zijn de vijf hoofdelementen van leiderschapscommunicatie en wat betekenen die concreet?
 4. Wat vraagt dat van jou aan competenties? 
 5. Wat zijn de ‘successleutels’ in andere organisaties geweest? Diverse voorbeelden komen aan bod.
 6. Hoe kun je leiderschapscommunicatie concreet inpassen in jouw huidige werkzaamheden? Wie heb je daarbij nodig? Wat kan je helpen?
 7. Wat kan je toepassen in jouw praktijk?

 

De Masterclass Leiderschapscommunicatie is een ‘hybride' leertraject voor toepassing, vertaling en verankering in jouw praktijk 

Je neemt deel aan een afwisselend programma zowel online als in real life in Antwerpen. Dit zijn de activiteiten en de tijden onder (bege-)leiding van Erik Reijnders:

 • dinsdag 24 januari 2023 van 16.00 -17.00 uur: Kennismakingsmoment online
 • dinsdag 31 januari 2023 van 09.00 -11.00 uur: Masterclass Leiderschapscommunicatie door Erik Reijnders online 
 • dinsdag 7 maart 2023 van 09.30-16.30 uur: Werksessie in Antwerpen onder begeleiding van Erik Reijnders in real life
 • dinsdag 28 maart 2023 van 16.00 -17.00 uur: Terugkommoment online 

Het is de bedoeling dat je na de online Masterclass én na de Werksessie in Antwerpen concreet iets gaat uitproberen in jouw werkomgeving. 

We vinden het daarnaast belangrijk dat jouw leidinggevende achter jouw deelname aan deze Masterclass staat én bereid is jou actief te steunen bij het toepassen van het geleerde! 

 

Voor wie is deze training bedoeld? 

 • Je bent een senior communicatieprofessional uit een profit- of non-profitorganisatie.Of je bent een zelfstandig communicatie-adviseur.
 • Je houdt je nu al bezig met interne communicatie.
 • Je wilt nadrukkelijker de rol van leidinggevenden in leiderschapscommunicatie (gaan) versterken. Je zoekt nog hoe je dat het beste kunt aanpakken. 
 • Ben je senior HR-professional? Ook dan ben je welkom.

Onderdeel van deze Masterclass zijn ook twee publicaties, die je tijdens de live werksessie in Antwerpen ontvangt:

 1. Het boek (voor de teamleider!): Maak van de lijn een punt. Vol met inzichten en handvatten voor taaie communicatieve vragen.
 2. De handleiding bij dit boek (voor jou als HR- of Communicatieprofessional): In gesprek over leiderschapscommunicatie

  

 

Praktische zaken

 • De investering bedraagt 820 euro voor leden van vonk (excl. btw). Een factuur in 2022 is overigens nog mogelijk!
 • De investering bedraagt 920 euro voor niet-leden (excl. btw). Een factuur in 2022 is overigens nog mogelijk!
 • Inbegrepen: documentatie, een exemplaar van de boeken In gesprek over leiderschapscommunicatie en Maak van de lijn een punt, broodjeslunch en catering tijdens de werksessie in Antwerpen.
 • Wil je je inschrijven voor deze opleiding en tegelijkertijd lid worden van vonk, dan kun je deelnemen tegen de ledenprijs. Vink deze keuze aan op het inschrijvingsformulier.
 • Annuleren kan schriftelijk (per mail naar secretariaat@vonknetwerk.be) tot en met 3 januari 2023. Daarna betaal je het volledige inschrijvingsgeld. 

 

Ben je onverhoopt verhinderd? Dan kun je een senior collega/vakgenoot in jouw plaats laten komen.

Wil jij erbij zijn? Meld je dan snel aan via dit aanmeldingsformulier. De Masterclass gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Er zijn maximaal 12 plaatsen.

 

Maak ook van de lijn een punt en laat deze bijzondere Masterclass niet aan je voorbij gaan. Meld je snel aan!